Lockpicking

Wat iedereen hoort te weten over Slotenmakers

slotenmaker
Geschreven door Wim van Dam

Het overkomt iedereen weleens dat je jezelf buiten sluit.

Als lockpicker is het altijd een uitdaging om weer toegang te krijgen tot je huis.
Maar wat nou als je nog niet zo goed bent in lockpicking of als je je lockpick set niet bij je hebt?

Soms ben je dan genoodzaakt om gebruik te maken van een slotenservice of slotenmaker.
Deze komt dan direct langs om je deur met of zonder schade te openen.

De laatste tijd zijn er echter nog wat problemen met slotenservices.

Zo zijn er aardig wat amateuristische services actief die te veel geld vragen
en ook nog eens het slot niet open kunnen krijgen of veel extra schade achter laten.
 

Hoeveel kost een slotenservice?

Jammer genoeg worden er geen vaste prijzen gehanteerd en is de prijs verschillend per locatie en slotenservice. Het kan dus enorm uiteenlopen qua prijzen. (Circa € 70 a € 80 is een degelijke prijs.)

 
hoeveel-kost-een-slotenmake

Bij deze video reportage laten ze zien wat verschillende slotenservices aan prijzen hanteren.

 

Het gevaar van verkeerde slotenservices

Er komen steeds meer meldingen binnen van slotenservices die niet professioneel te werk gaan.
Ze zijn niet bekwaam in hun vak, vragen voor alles wat ze kunnen verzinnen extra kosten en
gebruiken intimidatie om mensen te laten betalen.

Bekijk het fragment van TROS opgelicht op:

http://www.opgelicht.nl/uitzending/2014/1031/

Check dus altijd voordat je een slotendienst langs laat komen of ze een keurmerk hebben
en doe wat extra onderzoek door bijvoorbeeld de bedrijfsnaam te Googlen!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

5 Reacties

 • De firma klopsleutel shop in Amsterdam.
  Ik weet niet of je deze mensen slotenmakers mag noemen maar ze willen op hun website wel professioneel over komen.
  Vorige week kocht ik 2 klopsleutels bij hen die geschikt zouden zijn voor de sloten van Fixet/Kraft. Aangezien ik zo’n slot heb leek het me wel leuk om op die manier de klopsleuteltechniek te oefenen.
  Op hun website werd aangegeven dat de betreffende sleutels op voorraad waren. Nadat ik na enkele dagen nog steeds niets ontvangen had stuurde ik maar eens een mail. Twee dagen later kreeg ik een antwoord met de mededeling dat de sleutels nog gepolijst moesten worden en dat het daarom iets langer duurde (???). De volgende dag kreeg ik de sleutels dan toch in huis.
  Zo op het oog leek 1 van de 2 sleutels wel geschikt voor mijn slot. De lengte en geleidesleuven zaten op dezelfde plaats als de originele sleutel, dus nu maar eens even proberen.
  Wat bleek? De sleutel kon totaal niet in het slot aangebracht worden omdat de bovenkant van de baard (de profielkant dus) totaal niet geslepen was in de dikte van het profiel waardoor deze veel te breed was van boven met als gevolg dat het onmogelijk was die sleutel in de cylinder te steken.
  Na weer gemaild te hebben kreeg ik als antwoord dat zij de sleutel 1 op 1 hadden gekopieerd van hun moedersleutel. Basta.
  Daarop gaf ik aan dat de moedersleutel dan ook niet geschikt zou zijn als klopsleutel. Hierop kreeg ik geen antwoord meer.
  Een geluk dat ik via PayPal heb betaald. Daar heb ik een claim ingediend en ik zal het betaalde geld wel terugkrijgen. Ondanks dat wil ik iedereen toch waarschuwen om niet met dit bedrijf in zee te gaan. Zeer zeker niet via de webshop; in de winkel kun je op tijd zien of je bedonderd wordt.
  Ook nog even een waarschuwing voor hun wijze om steeds weer in de anonimiteit te gaan:
  In het filmpje op hun website wordt klopsleutel winkel punt nl genoemd. Deze website bestaat niet (meer?).
  Op de ontvangen rekening werd bij de gegevens klopsleutelshop punt COM genoemd. Ook deze website bestaat niet (meer?).
  Nu maar afwachten wanneer ze hun telefoonnummer en adres gaan veranderen…..

 • beste koen,
  graag een reactie op de slotenmakers. wat kost het ons in belgie om personeellid dit te laten doen.(als ze het al willen doen.
  1- wachtvergoeding (wordt altijd betaald gewerkt of niet)
  2-uitrukvergoeding
  3-werkuren aan 150% of 200% naargelang avond of weekend is.
  4-wel wordt er met de auto en de brandstof en het materiaal van de firma gewerkt.Ook nog adm. (blijft echt niet veel over).

  • Hallo Delgouffe Pierre,

   Bedankt voor uw reactie :-)

   Ik kan me heel goed voorstellen dat er dan weinig overblijft.
   Het blijft met een beroep als dit ook altijd maatwerk die beïnvloedt wordt door veel factoren.

   Daarom zijn de prijzen ook zo verschillend, u heeft naar mijn mening volledig het recht om de prijzen te hanteren die voor u realistisch zijn. Maar zoals u ziet in de video gaat het nu meer om een soort van slotenmaker maffia die onrealistische prijzen hanteert terwijl er geen degelijke service wordt geleverd.

   groeten!!

 • Ik voel me toch erg opgelicht door slotenmakers-slim.

  Gister sleutel binnen laten liggen. Stom maar dat kan gebeuren. Dus vanochtend hebben we gebeld naar slotenmaker-slim. Er kwam een monteur (niet binnen 30 min zoals op de site stond maar na een uur en een kwartier). De had de deur amper van dichtbij bekeken en zei toen dat het volledige slot eruit moest. Dat vond ik al een beetje gek. Ik vroeg waarom en hij zei dat er te weinig speling tussen de muur en de deur zat… grote vraag is dus: is dat een kloppend argument? Kan een slotenmaker niet met zo’n ding gewoon elk slot open krijgen? Dat heeft toch niks met speling te maken?
  Goed nou het zei zo. Volgens hem waren de kosten 150 euro en de voorrij kosten 30 euro dus 180 totaal. Eenmaal binnen is hij enorm lang bezig geweest. Geen idee wat hij deed maar de hele straat kon mee genieten van dat gebonk. Toen hij eindelijk klaar was mocht ik het testen. Ik trok aan het handvat en die viel zo van de deur af. Dus ik zei dat ik daar niet voor wou betalen. ‘o ja, misschien weet ik nog wat’, zei hij ineens. Weer getimmer. ‘Ja nu zit het vast hoor mevrouw’. De deurklink zat inderdaad vast maar hij rammelt wel en schuift een heel stuk uit de deur als je er aan trekt. Vervolgens komt hij met een bedrag van 459 euro! Voor materiaal kosten en 3 boortjes die hij heeft gebruikt en het nieuwe slot. Ik schrok me rot. Ik zei dat dat niet was wat we hadden afgesproken. Ik voelde eigenlijk al dat het niet klopte. ‘Ik kan er niks aan doen mevrouw, dat zijn nou eenmaal de kosten’. Pfff nou ja goed. Ik baalde enorm maar toch maar betaalt. En moest ook mijn handtekening er onder zetten. Uiteindelijk is hij weg gegaan. Toen ik nog eens de deur opende viel er zelfs een schroef uit! Ik voelde me echt enorm opgelicht. En ik kan er nu niks meer aan doen…
  Vanmiddag heeft mijn vriend nog eens geprobeerd binnen te komen maar het ging enorm stroef. Hij kreeg de deur niet open dus het slot doet het nu helemaal niet meer… en ik ben 459 euro armer. Ik voel me echt hopeloos opgelicht en ten einde raad. Heeft iemand misschien een tip voor mij?

Leave a Comment