Survival

Wat moet ik doen als ik verdwaal in de natuur? Overlevingstips en advies

Verdwalen in de natuur kan soms spannend en avontuurlijk zijn, maar het kan ook gevaarlijk zijn, vooral als je je in een onbekend gebied bevindt. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen als je verdwaald raakt tijdens een wandeling of een outdoor avontuur, zodat je veilig en zonder paniek je weg terug kunt vinden.

Voorbereidingen

Voordat je op pad gaat, is het belangrijk om een aantal voorbereidingen te treffen om verdwalen te voorkomen en om, als je verdwaalt, snel je weg terug te vinden. Hieronder volgen enkele tips:

1. Plan vooraf je wandelroute en bestudeer de kaart. Vertrouw niet volledig op technologie; telefoonbatterijen kunnen leegraken en GPS-signalen kunnen verloren gaan in afgelegen gebieden.

2. Informeer iemand over je route en geschatte terugkeertijd. Als je onverwachts verdwaalt, weten anderen waar ze je kunnen zoeken.

3. Neem een klein, betrouwbaar kompas mee en leer hoe je het moet gebruiken. Een kompas kan, in combinatie met je kaart, helpen om je in de juiste richting te wijzen.

4. Neem een powerbank of extra telefoonbatterij mee om je telefoon in noodgevallen te kunnen opladen. Zorg ook voor een waterdichte hoes voor je telefoon en kaart.

5. Neem voldoende water en snacks mee voor de tocht. Voedsel en water zijn essentieel, vooral als je onverwachts verdwaalt en langer dan gepland op pad bent.

6. Zorg voor geschikte kleding en wandelschoenen. Het weer kan snel veranderen, dus zorg voor regenkleding en extra lagen om warm te blijven.

Door deze voorbereidingstips te volgen, kun je het risico van verdwalen aanzienlijk verminderen en ben je beter voorbereid als je toch verdwaalt.

Rustig blijven

Wanneer je verdwaalt in de natuur, is het belangrijk om eerst rustig te blijven. Paniek zal het alleen maar moeilijker maken om je situatie te beoordelen en de juiste beslissingen te nemen. Neem een moment om diep in te ademen, je gedachten te ordenen en de omgeving in je op te nemen.

Houd in gedachten dat je niet de eerste persoon bent die verdwaalt in de natuur en dat er vaak oplossingen zijn om je weg terug te vinden. Probeer de situatie positief en rationeel te benaderen en onthoud dat er hulp beschikbaar is, zelfs in afgelegen gebieden.

Voordat je in actie komt, is het belangrijk om zorgvuldig na te denken over de beste manier om verder te gaan. Overweeg de volgende punten:

 • Kijk of je herkenningspunten ziet die je kunnen helpen met de oriëntatie.
 • Bedenk hoe lang je al aan het wandelen bent en welke richting je bent opgegaan.
 • Controleer of je over navigatieapparatuur, zoals een kaart, kompas of gps, beschikt die je kan helpen je positie te bepalen.
 • Bepaal of het beter is om op dezelfde route terug te keren of een alternatieve weg te zoeken.

Omring jezelf met positieve gedachten en focus op het vinden van een oplossing. Onderschat nooit het belang van een heldere geest bij het navigeren door de natuur.

Oriëntatie

Als je verdwaald bent in de natuur, is oriëntatie een belangrijk aspect om jezelf weer op het juiste pad te krijgen. Zo is het mogelijk om zonder kompas te navigeren door gebruik te maken van verschillende natuurlijke aanwijzingen. Hier volgen enkele tips om je oriëntatie te verbeteren:

1. Observeer de zon: De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Dit kan je helpen om een algemeen idee van de windrichting te krijgen. Houd er echter rekening mee dat de positie van de zon gedurende de dag verandert.

2. Zoek naar mos op boomstammen: In veel gebieden groeit mos aan de noordkant van boomstammen, omdat deze kant vaak vochtiger en schaduwrijker is. Hoewel dit geen exacte methode is, kan het je een idee geven van de noord-zuidrichting.

3. Let op de windrichting: Als je in een gebied bent waar de wind meestal uit één richting waait, zoals aan de kust, kan dit je helpen bij het bepalen van de windrichting en dus je lokalisatie.

4. Zoek naar natuurlijke paden: Dieren hebben vaak vaste paden die ze volgen om van het ene gebied naar het andere te gaan. Het volgen van deze paden kan je leiden naar water of andere belangrijke bronnen.

Als je in een groep bent, is het nuttig om gebruik te maken van een oriëntatiemethode zoals het aanduiden van een leider die het pad bewandelt, terwijl de anderen volgen om de kans op verdwalen te minimaliseren.

Signalen geven

Als je verdwaald bent in de natuur, is het belangrijk om signalen te geven zodat anderen je kunnen vinden. Dit kan helpen om sneller gered te worden en om je eigen veiligheid te waarborgen.

Er zijn verschillende manieren om signalen te geven in de natuur:

 • Fluitje: Als je een fluitje of een fluit bij je hebt, is dit een effectieve manier om aandacht te trekken. Probeer drie korte fluitsignalen te geven, gevolgd door een pauze. ExtremeSurvival raadt aan om dit volgens het SOS-signaalpatroon te doen.
 • Rooksignalen: Maak een vuur en voeg groene bladeren of nat materiaal toe om veel rook te creëren. Rook trekt aandacht en kan door reddingswerkers van een afstand worden gezien.
 • Spiegelsignalen: Gebruik een spiegel of een glanzend object om zonlicht te reflecteren en een signaal af te geven. Richt de weerspiegelde lichtstraal op de aandacht van voorbijgangers of reddingswerkers.
 • Markeringen: Als je door het bos of langs een pad loopt, maak dan opvallende markeringen op bomen, stenen of de grond om je aanwezigheid kenbaar te maken. Wandel.nl suggereert om deze markeringen in een duidelijk patroon aan te brengen zodat ze herkenbaar zijn voor anderen.

Probeer zo consistent en zichtbaar mogelijk te zijn met je signalen, en onthoud dat het belangrijk is om kalm en gefocust te blijven terwijl je op hulp wacht.

Schuilen en veiligheid

Wanneer je verdwaald bent in de natuur, is het belangrijk om te weten hoe je veilig kunt schuilen en beschutting kunt vinden. Zoek allereerst naar een plek die bescherming biedt tegen wind en regen, zoals onder een grote boom of een rotswand. Houd er rekening mee dat open plekken kwetsbaar kunnen zijn voor plotselinge weersveranderingen.

In sommige situaties kan het nodig zijn om zelf een schuilplaats te bouwen. Gebruik hiervoor natuurlijke materialen zoals takken, bladeren en gras. Om jezelf te beschermen tegen kou en vocht, is het verstandig om een isolatielaag tussen jou en de grond te maken, bijvoorbeeld met bladeren of droog gras.

Zorg er daarnaast voor dat je altijd weet waar je naartoe kunt gaan bij gevaar. Dit kan bijvoorbeeld een schuilplaats in de buurt zijn of een veilige route die je vooraf hebt gepland. Als er onweer dreigt, zoek dan zo snel mogelijk een veilige plek om te schuilen, zoals een lager gelegen gebied of een dichtbegroeide plek in het bos. Blijf uit de buurt van hoge bomen en open water.

Tot slot is het essentieel om altijd aan je eigen veiligheid te denken. Raak niet in paniek en probeer je oriëntatievermogen te gebruiken. Signalen in de natuur, zoals de positie van de zon en windrichting, kunnen je helpen jezelf te oriënteren. Soms kan het ook nuttig zijn om een survival- of bushcraftcursus te volgen om jezelf voor te bereiden op onverwachte situaties in de natuur.

Eten en drinken vinden

Het vinden van eten en drinken is essentieel om te overleven als je verdwaalt in de natuur. Water is hierbij de hoogste prioriteit, aangezien je lichaam maar kort zonder drinken kan. Je lichaam bestaat namelijk voor zo’n 60 tot 65 procent uit water

Zoek naar stromend water, zoals rivieren of beekjes. Vermijd stilstaand water, omdat het vaak verontreinigd is. Als het niet mogelijk is om stromend water te vinden, kan je regenwater opvangen of ochtenddauw van planten afvegen met een kledingstuk en dit vervolgens uitwringen om te drinken.

Wat betreft voedsel, je kunt eetbare planten, bessen, noten en zaden zoeken. Het is belangrijk om enige kennis te hebben van welke plantensoorten eetbaar zijn en welke giftig zijn. Als het mogelijk is, vang dan ook klein wild, vissen of insecten om je eiwitinname te vergroten. Zoals vermeld in Allianz Assistance, moet je proberen om een kampvuur aan te krijgen, zodat je het voedsel kunt koken en het water kunt steriliseren.

Hier zijn enkele methoden om voedsel te vinden en te vangen:

 • Vissen met geïmproviseerde hulpmiddelen of zelfgemaakte haken
 • Plaatsen van vallen om klein wild te vangen
 • Het gebruik van een speer om te jagen
 • Zoeken naar eetbare planten met behulp van een gids of je eigen kennis

Houd er rekening mee dat je energie moet besparen en niet te veel tijd en moeite moet besteden aan het zoeken naar voedsel als je al enige bronnen hebt gevonden. Energiebehoud is in dergelijke situaties van groot belang.

Conclusie

Als je verdwaalt in de natuur, is het belangrijk om kalm te blijven en je prioriteiten op een rijtje te zetten. Het eerste wat je moet doen, is stoppen en je op een veilige plek installeren, zoals aanbevolen door wikiHow.

Focus vervolgens op het vinden van onderdak, het verzamelen van water, voedsel en het maken van een vuur om warm te blijven en signalen te sturen. Probeer jezelf te oriënteren in de omgeving door gebruik te maken van natuurlijke aanwijzingen, zoals de positie van de zon of rivieren en dieren in het gebied.

Als je een mobiele telefoon of een ander communicatieapparaat hebt, probeer dan hulp in te roepen. Indien mogelijk, reis in de richting waarvan je denkt dat de beschaving het dichtstbij is. Blijf in beweging en blijf kalm om je overlevingskansen te vergroten.

Het is altijd verstandig om elementaire overlevingsvaardigheden te leren voordat je op pad gaat in de natuur, zodat je beter voorbereid bent op onvoorziene situaties zoals verdwalen. Zorg altijd voor een goede voorbereiding voordat je op avontuur in de natuur gaat, en onthoud dat kennis en kalmte je beste bondgenoten zijn in dergelijke situaties.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

Leave a Comment