Huis

Zelf balkon waterdicht maken

Of het nu gaat om scheuren in het beton, schimmelvlekken of uitbloeiingen – het afdichten is een belangrijke stap in de balkonrenovatie. Wij laten je zien hoe je je balkon goed kunt afdichten en zo zowel het bouwweefsel als de veiligheid kunt behouden. BalkonGarten

Hoe kan je zelf een balkon waterdicht maken?

Een beslissende stap bij de balkonrenovatie is het afdichten. Gebruik hiervoor een vloeibare afdichtingslaag Рbijvoorbeeld een barrièrelaag Рzoals beschreven in de volgende instructies. Voor het afdichten worden vaak vloeibare kunststoffen gebruikt. Deze verven voor het afdichten van balkons zijn beschikbaar om te mengen of in kant-en-klare vorm.

Een nieuwe afdichting van het balkon is altijd nodig als er scheuren in het beton, schimmelvlekken of uitbloeiingen zijn ontstaan. Het verwijderen van tegels is ook een teken van de noodzakelijke balkonrenovatie. Door de schade onmiddellijk te herstellen, kunt je voorkomen dat aangrenzende delen van het gebouw worden aangetast en beschadigd. Daarnaast is schade aan het balkon altijd een veiligheidsrisico.

Voorbereidingen om een balkon waterdicht te maken

Leg eerst het beton bloot door de oude vloerbedekking te verwijderen. Tegels moeten ook zonder residu worden verwijderd.

Maak vervolgens het sierbeton grofweg schoon en laat de vloer drogen.

Inspecteer de ondergrond op zichtbare beschadigingen, zoals verfspanen, scheuren, kalkuitbloei, vocht, mosgroei, algenvorming en andere onregelmatigheden. De schade is vaak te vinden in het gebied van de voegen bij de muuraansluiting.

Het oppervlak mag niet zanderig, stoffig, olieachtig of zeepachtig zijn. Het oppervlak kan daarom het beste worden gereinigd met een hogedrukreiniger. Kras stevig over het oppervlak met een schroevendraaier om de sterkte van het materiaal te controleren. Als de vloer gemakkelijk kan worden beschadigd, impregneer dan het beton.

Controleer vervolgens of de ondergrond goed absorbeert: giet een beetje water op de vloer en kijk of het water binnen drie minuten in het beton is geabsorbeerd. Als dit het geval is, moet de vloer worden geschuurd.

Tip: Elk balkon moet een helling hebben van 1 tot 2% van het huis om regen en smeltwater af te voeren. Als dit niet het geval is, leg dan een schuine dekvloer voor het afdichten. Houd ten slotte rekening met de helling bij het leggen van een nieuwe vloerbedekking.

Afdichtingslaag aanbrengen

Begin nu met het verzegelen van het balkon. Als het geen eindproduct is, meng dan de vloeibare kunststofverzegelingslaag volgens de instructies van de fabrikant.

Tip: Gebruik voor het mengen van de afdichtingslaag een mortelbak en een boormachine met een verf en mortelroerder.

Breng de afdichtingslaag aan

Breng de afdichtingslaag aan met een gewone verfroller, gebruik voor hoeken en randen een platte kwast. Priming is niet nodig.

Verdeel de afdichtingslaag gelijkmatig over het gehele oppervlak van het balkon. Behandel ook alle randen en muuraansluitingen zorgvuldig met het vloeibare plastic. Er zijn meestal meerdere lagen nodig om een volledige afdichting te bereiken. Neem de instructies van de betreffende fabrikant voor de waterdichting van het balkon in acht.

Laat elke kitlaag voldoende drogen voordat je de volgende laag aanbrengt. De kitten hebben ongeveer 4 uur nodig om te drogen en een bepaalde minimumtemperatuur om zich met het beton te verbinden. Volg de instructies van de fabrikant.

Leg een afdichtingsband tussen de afzonderlijke afdichtingslagen op de hoeken en randen.

Tip: Afdichtingslagen voor buitengebruik zijn elastisch en zeer stabiel. Scheuren tot 10 mm worden afgedicht door de vloeibare kunststof.

Op het punt waar het balkon aansluit op de muur, brengt je de kit aan op de muur op een hoogte van ongeveer 15 cm. Vervolgens wordt een afdichtingsband in de nog verse afdichtingsmassa in de wandaansluiting gestoken.

Repareer de reling en de afvoergoot

Voorzie de bevestigingsdelen voor de balkonreling en de regengoot van passende afdichtingen om te voorkomen dat er vocht in de gaten dringt. Vervolgens kunt je de reling en de regengoot met alle aanbouwdelen weer monteren.

Let op: Ook om de waterdichtheid van het balkon te beschermen, moet er eindelijk een nieuwe vloerbedekking worden gelegd, zoals tegels, clicktegels of kunstgras op het balkon.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.