Tiny House

Zelf een Tiny House bouwen

tiny-house
Geschreven door Wim van Dam

De tiny house movement is een beweging die is overgewaaid vanuit Amerika. Het komt voort uit een verlangen om eenvoudiger te willen leven. Een tiny house geeft vrijheid omdat deze veel minder kost om te maken en om erin te leven. Een tiny house wordt namelijk vanaf dag een gebouwd met als doel om zo slim mogelijk met energie om te gaan. Door gebruik te maken van efficiënte manieren om energie te besparen en energie op te wekken is het mogelijk om zowel de ecologische voetafdruk én de financiële maandlasten te verlagen! Het is dus niet zo heel raar dat tiny houses steeds populairder worden in Nederland.

 

Geschikte materialen en bouwmaterialen

Duurzame bouwmaterialen komen vaak rechtstreeks uit de natuur. Hout, klei, leem, kurk en kalk behoren tot de meest populaire materialen. Veel natuurlijke bouwmaterialen zijn beproefd en getest. Ecologische en hernieuwbare bouwmaterialen, zoals zeegras, zijn opnieuw in trek op de markt. Het is echter niet altijd gemakkelijk om materialen te vinden die aan alle belangrijke aspecten van duurzaam bouwen voldoen.

Want ecologische bouwmaterialen worden niet alleen gekenmerkt door een milieuvriendelijke toepassing, maar ook door milieuvriendelijkheid in de productie. Kunststoffen op basis van ruwe olie, lakken, isolatiewol, zand en grind moeten daarom worden vermeden. Natuurlijke isolatiematerialen, natuurlijke verven en lijmen op plantaardige basis zonder oplosmiddelen, evenals multi-geïsoleerde houten ramen kunnen zonder aarzeling worden gebruikt.

Sinds kort is er ook een Participatie traject begonnen in Lisse waar het ook mogelijk is om je eigen tiny house in Lisse te bouwen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

Leave a Comment