Huis

Zelf tuinmeubelen bouwen van pallets

Of het nu gaat om een schommel, een verhoogd bed, lounge-meubilair, tafel of balie – veel tuinmeubilair kan van pallets worden gebouwd. Voor deze modellen heb je niet veel tijd nodig.

Wat voor soort tuinmeubilair kunt je zelf bouwen van pallets?

Veel verschillende soorten tuinmeubilair kunnen van pallets worden gebouwd. Lage zitmeubelen of kleine tafels, maar ook verhoogde bedden, buitenbalies en schommels zijn bijzonder ongecompliceerd. De constructie is eenvoudig en met gedetailleerde instructies, zelfs voor onervaren mensen. Er zijn instructies beschikbaar voor verschillende binnen- en buitenmeubelen die van pallets zijn gemaakt. Met de gewenste kleuren krijgt elk meubel een eigen look.palet voor de tuin met instructies om het zelf te bouwen.

Bouw je eigen loungemeubilair van pallets

Met pallets kunt je veel verschillende soorten tuinmeubilair bouwen: Afhankelijk van de opstelling van de pallets kunnen er lounge-meubels in verschillende vormen en maten worden gemaakt.

Als je op zoek bent naar een echt “beginnersproject”, dan is een bank zonder armleuningen en met een lage zitting een zeer goede keuze. Bij deze variant heb je drie pallets nodig, die ongesneden met elkaar verbonden zijn: Twee pallets worden horizontaal op elkaar gelegd en aan elkaar geschroefd om de zitting te vormen, de derde pallet wordt verticaal vastgeschroefd als rugleuning.

Schuur het hout voordat je begint met bouwen, zodat je een glad, gelijkmatig en splintervrij oppervlak krijgt. Dit voelt beter en is een goede basis voor het aanbrengen van verf. Boor dan de gaten voor. Om ervoor te zorgen dat het hout zonder spleten in elkaar wordt getrokken, moet alleen hout worden geboord dat volledig door de schroef is doorboord.

De beste manier om te voorkomen dat gaten gaan rafelen is door er een oud stuk hout onder te leggen. De houtsoorten worden vervolgens met elkaar verbonden door diagonaal te schroeven.

Verhoogde bedden van pallets

Er zijn ook enkele variaties in de constructie van een verhoogd bed, die verschillen in de samenstelling van de pallets. De eenvoudigste variant is een vertikaal kruidverhoogd bed, dat eenvoudigweg uit één pallet bestaat. Voor een groter verhoogd bed moet je vier ongezaagde pallets aan elkaar koppelen tot een grote doos.

Extra ruimte voor kruiden of klein gereedschap kan met deze variant worden verkregen door twee pallets van deze kist te plaatsen met de draagrails naar buiten gericht.

Als je een plank op het verhoogde bed wilt plaatsen, kunt je vier Douglas eierplanken op het verhoogde bed plaatsen. Een knaagdierenrooster aan de muren en op de vloer beschermt je verhoogde bed tegen woelmuizen.

Tafel en balie bouwen vanaf pallets

De eenvoudigste manier om een pallettafel voor de tuin te bouwen is door twee pallets horizontaal aan elkaar te schroeven. Om dit te doen, moet je twee pallets vlak op elkaar plaatsen en vastschroeven.

Leg vervolgens een multiplexplaat vlak op de pallet en bevestig deze met spijkers. Als de tafel op een terras moet worden geplaatst, kunt je eindelijk transportrollen op de hoeken monteren.

Welke pallets voor palletmeubilair?

Er zijn verschillende meubelpallets in de handel. De goedkoopste zijn gemaakt van vurenhout. Pallets hebben de afmetingen: 120cm x 80cm x 14,5cm.

Het is belangrijk dat de pallets die je gebruikt voor meubilair onbehandeld zijn. Europallets zoals gebruikt in de logistiek kunnen vervuild zijn met schadelijke stoffen en zijn daarom niet geschikt voor de meubelbouw. Wilt je zich het slijpwerk besparen?

Dan zijn pallets van geschaafd hout de juiste keuze voor u. Als je niet wilt schilderen, kunt je pallets in wit en antraciet gebruiken.

Welke materialen en gereedschappen zijn nodig?

  • Draadloze schroevendraaier
  • Bitset
  • Hamer
  • Puzzel
  • Schuurpapier
  • Universele schroeven 5mm x 50mm

Hoe kan ik palletmeubilair met verf beschilderen?

Pallets zijn gemaakt van vurenhout. Als je deze houtsoort buitenshuis wilt gebruiken, moet je het verven met verf die het hout beschermt tegen verwering en ongedierte. Houtbeschermingsglazuren, weerbeschermingsverven en diverse krijtkleuren zijn geschikt.

Bij het gebruik van sommige verven, vooral transparante glazuren, moet het hout vooraf worden behandeld met een bescherming tegen blauwschimmel.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.