Een van de meest efficiënte isolatiemaatregelen in woningen is de vloerisolatie van de bovenste verdieping. In deze gids wordt precies uitgelegd hoe je dit stap voor stap kunt doen.
Hoe kan een vloer goed worden geïsoleerd?
Zowel in nieuwe gebouwen (als de zolderverdieping niet wordt verlengd) als in oude gebouwen kunnen op deze manier hoge isolatiewaarden worden bereikt – met eenvoudige bediening en snelle installatie. Professionele isolatie en afdichting in de zoldervloer verhoogt het comfort, verlaagt de verwarmingskosten en voorkomt structurele schade. Als de zoldervloer niet als verwarmde ruimte wordt gebruikt, is het effectiever om het plafond van de bovenste verdieping te isoleren in plaats van het schuine dak. Er zijn drie verschillende benaderingen, afhankelijk van de eisen: Boven-, tussen- en hangplafondisolatie. De meest voorkomende is de plafondisolatie. Dit type isolatie is goedkoop en kan met een beetje vakmanschap door uzelf worden uitgevoerd.
Info: De energiebesparingsverordening EnEV 2014 bepaalt dat het bovenste verdiepingsplafond tussen de verwarmde ruimtes en de onverwarmde zolder zodanig moet worden geïsoleerd dat de warmteoverdrachtscoëfficiënt (U-waarde) van het verdiepingsplafond niet hoger is dan 0,24 watt/(m²*K). Als het dak voldoet aan de minimale thermische isolatie volgens DIN 4108-2 (actuele uitgave: 2013-02) of als het dak zelf geïsoleerd is, hoeft je het niet zelf te monteren.
Isoleer het plafond van een verdieping
Voordat je begint, moet je beslissen welk materiaal je wilt gebruiken om het plafond van de bovenverdieping te isoleren. Als er in de toekomst niet meer over de zolder gelopen wordt, is een open isolatie van het vloerplafond voldoende.
Hiervoor worden de isolatiematten of -panelen open en zonder bekleding gelegd. Aangezien de isolatie geen enkele druk hoeft te weerstaan, kunnen zachte materialen zoals polystyreen, steenwol, glaswol of houtvezel ook worden gebruikt voor open vloerplafondisolatie.
Als je echter de zolder als onverwarmde opslagruimte wilt gebruiken en erop wilt lopen, moet je isolatieplaten van drukbestendig materiaal gebruiken. In dit geval zijn isolerende elementen van styrodur of polyurethaan het meest geschikt.
Door de uitstekende isolerende eigenschappen van deze materialen kunt je meestal dunnere platen gebruiken. Op het isolatiemateriaal worden dan spaanplaat of OSB-platen aangebracht, die als loopvlak dienen. Afgewerkte zolderelementen zijn af fabriek voorzien van een begaanbare bedekking, en de installatie ervan is bijzonder eenvoudig, vooral voor doe-het-zelvers.
Bij de keuze van het isolatiemateriaal spelen ook de plaatselijke omstandigheden ter plaatse en het geplande gebruik van de zolder een belangrijke rol: wordt de zolder alleen in noodgevallen gebruikt of moet deze vaak worden betreden nadat de isolatie is aangebracht en bijvoorbeeld als opslagruimte of iets dergelijks wordt gebruikt? De volgende isolatiematerialen zijn beschikbaar:
Geschuimde isolatiematerialen: Isolatieplaten van polystyreen (XPS of EPS) bieden een uitstekende thermische isolatie, zijn gemakkelijk te verwerken, niet rottend en goedkoop in aanschaf. Als je er later op loopt, let dan op de loopvlakweerstand van de planken.
Isolatiematerialen van minerale vezels: Isolatiematerialen van steenwol of glaswol kunnen worden gekocht als matten, vilt of panelen. Ze zijn gemakkelijk te bewerken met een mes en hebben uitstekende thermische isolatie-eigenschappen.
Houtvezel: Deze isolatie is verkrijgbaar als elastische matten of platen (ook met tand- en groefsysteem), ze dragen bij aan een goed ruimteklimaat, zijn gemakkelijk te bewerken met de vossenstaartzaag, hebben zeer goede warmte-isolerende eigenschappen, maar zijn gevoelig voor vocht.
Polyurethaan: Is beschikbaar als plaat of blok, gemakkelijk te verwerken, drukbestendig, heeft zeer goede isolerende eigenschappen en is niet rottend.
Veel isolatieplaten hebben een trapsgewijze korting. De afzonderlijke panelen hebben een of meer treden in het randgebied, die de panelen met elkaar verbinden. Deze stappen leiden de tocht af en vertragen de tocht, waardoor de vloerplaat beter wordt geïsoleerd.2Het reinigen van de vloerplaat
Eerst en vooral heb je dampschermfolie nodig. Echter, voordat je het kunt leggen, moet de ondergrond worden gereinigd. Doe dit zo grondig mogelijk, want zelfs de kleinste voorwerpen, stenen of splinters kunnen de dampschermfolie beschadigen. Indien mogelijk, veeg, zuig en veeg het oppervlak af. Eventuele uitstekende spijkers moeten terug in de grond worden gehamerd en eventuele scherpe voorwerpen moeten worden verwijderd.3 Leggen en verlijmen van de dampschermfolie
- Het op maat snijden van de dampschermfolie
- Lijm de folie op de rand
- Folieplaten samenvoegen
Zo wordt het gedaan
Snijd de dampschermfolie af met een snijmes. Op plaatsen waar de dampschermfolie tegen muren of pilaren aankomt, moet er minstens 10 cm overlapping zijn. De folie wordt in de randgebieden verlijmd met een speciale afdichtingslijm. Zorg ervoor dat je de folie niet te veel rekt om scheuren en andere schade aan de folie te voorkomen. De afzonderlijke vellen van de folie moeten elkaar overlappen en moeten met plakband worden samengevoegd.4Snijden en leggen van de isolatie
- Het op maat snijden van isolatieplaten
- vlakke tegels
Zo wordt het gedaan
Nu is het tijd om het isolatiemateriaal te leggen. Leg de isolatieplaten rij voor rij neer, beginnend in een van de achterste hoeken en werk dan naar voren in de richting van de trap of de deur. Te grote platen, maar ook hoek- en randstukken moeten op maat worden gesneden of gezaagd.5 Leggen van spaanplaat of OSB-platen als loopvlak
- indien nodig een beloopbare vloerbedekking aanbrengen op de isolatieplaten
Zo wordt het gedaan
Als de zolder als onverwarmde opslagruimte moet worden gebruikt, moet je spaanplaat of OSB-platen als opstapmateriaal op het isolatiemateriaal aanbrengen. De planken worden zwevend gelegd en in de groef aan elkaar gelijmd. Deze stap is niet nodig bij het gebruik van afgewerkte zolderelementen, omdat de elementen al zijn voorzien van een loopbrugafdekking.
De isolatie van de bovenvloerplaat is eenvoudig te doen, zelfs voor leken zonder veel basiskennis. Met relatief lage kosten en binnen enkele uren kunt je de verwarmingskosten merkbaar verlagen, het binnenklimaat verbeteren en structurele schade voorkomen. De opslagruimte onder het dak hoeft achteraf niet verloren te gaan: Zolang de opslagtank onverwarmd blijft, kunt je deze blijven gebruiken. OBI helpt je graag met vragen over de materiaalkeuze en de juiste installatie.
Wat je nodig hebt voor je project
- Plakband
- Dampschermfolie
- Lijm voor het verlijmen van de dampschermfolie
- Isolatiemateriaal
- indien nodig spaanplaat of OSB-platen
- Snijmesjes
- Vossenstaartzaag
- Bezems
- Stofzuiger